Zoek en boek

Historie van boerderij de Spijken

Wij zijn de derde generatie agrariërs van de familie Kras. De boerderij is ontstaan in de Ammerstraat in Ammerzoden. Daar was een kleinschalig boerenbedrijf, dat melkkoeien hield. In de zomerdag gingen de koeien naar buiten, waar ze gemolken werden. ’s-Winters stonden de koeien op stal. Er werd  gemolken in een grupstal. In 1980 is Gérard thuis komen werken, nadat hij de MAS in Boxtel had afgerond. In die tijd zijn ze in Ammerzoden begonnen met de ruilverkaveling en ook zij kwamen in aanmerking om de boerderij te verplaatsen vanuit het dorp naar het buitengebied van Ammerzoden. In 1983 is de rundveestal gereed gekomen en in november van dat jaar werden er de eerste koeien gemolken in een 12-stands melkstal.De jongveestal met berging is in 1986 gerealiseerd. Een jaar later is het woonhuis erbij gebouwd.

Vleesvee

Tot 2006 hebben er melkkoeien op boerderij de Spijken gestaan. Daarna is er overgegaan op het vleesras “Charolais”. Inmiddels worden de koeien gekruist met een Aberdeen Angus stier. Vlees van onze koeien is te koop in vleespakketten. De kalfjes die geboren worden blijven bij de moeder totdat ze voldoende gegroeid zijn om zelfstandig verder te gaan. De kuuskalveren blijven op de boerderij en op een leeftijd van 2,5 jaar worden ze gedekt. De stieren worden bij ons afgemest en deze gaan op een leeftijd van ongeveer 2 jaar naar het slachthuis. Het voer voor de koeien wordt van het eigen land gehaald. Het maaien, schudden, ruggen en persen van het gras gebeurd geheel in eigen beheer. De machines hiervoor staan in de werktuigenloods. De maïs wordt geteeld op een gedeelte van de uiterwaarden langs de Maas. Naast de zorg voor de koeien werkt Gérard een aantal uren bij derden.

De koeien zijn niet de enige dieren op de boerderij. Er staan nog een aantal pony’s, waarmee aangespannen of onder het zadel worden gereden. 

Ontstaan van kaarsenmakerij, B&B en minicamping

Zijn vrouw Truus heeft naast de zorg voor de 3 kinderen een aantal jaren gewerkt bij een bloemist. Door de veestapel zo te organiseren dat deze in zijn geheel in de rundveestal past, kwam er plaats vrij in de veldschuur. Hierdoor ontstond er ruimte voor andere ideeën. En de vrijheid om voor mijzelf iets te ontwikkelen. Zelf gaan we ieder jaar met de caravan erop uit. Op één van die vakanties zijn we bij een kaarsenmakerij in de buurt gaan kijken en daar werd ik wel enthousiast van. Na wat wikken en wegen hebben wij het besluit genomen om zelf een kaarsenmakerij op te gaan zetten en de lege ruimte in de jongveestal te gebruiken voor een B&B en minicamping. Het lijkt ons heel leuk om gasten te ontvangen op onze boerderij en hen laten meebeleven wat ons al 25 jaar naar tevredenheid stemt. Wij verwelkomen u daarom met een warm boerenhart op boerderij de Spijken, waar uw vrije tijd een super tijd wordt.

Gérard en Truus Kras-Biekens